exercici clinica veterinaria marina

Com fer exercici amb el meu gos

maig 09, 2021 - by gemma - in Sense categoria

No Comments

Amb l’arribada del bon temps ve de gust passar més temps a l’exterior, fer exercici i als que tenim companys de quatre potes ens agrada portar-los amb nosaltres sempre que podem.

Peró quin tipus d’esport podem practicar amb el nostre gos i quines precaucions hem de tenir en compte?

Quins tipus d'exercici podem fer ?

Les tres activitats estrella per practicar amb gos són:

 • Passejar caminant
 • Correr
 • Correr amb bicicleta o patins adaptats.

Coses a tenir en compte abans de començar

Hi ha algunes importants consideracions que cal valorar abans d’iniciar al nostre pelut en les nostres activitats esportives.

 • Les races de morro curt,  braquicefáliques, com els bulldog, pugs, boston terrier.., són les que pitjor s’adapten a sortir a correr, ja que no estan adaptats a l’exercici per la seva morfologia i adicionalment pels seus problemes respiratoris associats. La millor opció per aquestes races és el passeig, no us recomanem portar-los a fer running ni que us acompanyin amb la bici.
 • Les races miniatura , tipus yorkshire o xihuahues, tampoc són adequades per correr, ja que la seva passa és molt petita i no poden seguir el ritme del seu humà. Per ells també el passeig és la millor opció.
 • Un cadell tampoc ha de venir a correr amb nosaltres, encara que ens sembli bona idea per calmar la seva intensa activitat, la seva musculatura i les seves articulacions encara no están preparades per l’impacte de la carrera sostinguda fins complir 9 a 12 mesos segons la raça.
 • Els gossos , en general prefereixen el fred a la calor, ja que están mal adaptats a les altes temperatures, perque només poden dissipar la calor amb el panteig i suant pels coixinets plantars i per tot aixó els hiresulta impossible una correcte termoregulació el que els predisposa al temut cop de calor, que pot arribar a ser mortal.
 • A partir de 20 graus de temperatura, recorda portar aigua pel teu pelut i fer parades per que begui i xequejar que el teu company está bé.
 • Abans de començar l’entrenament, és recomanable una visita al veterinari, per descartar qualsevol patología médica que el desaconsselli, com dolor osteoarticular, valorar l’edat de l’animal, i si té algún problema de conducta que ens pugui impedir fer exercici correctament. El professional de la salut també ens pot orientar sobre la rutina d’exercici que volem seguir.

Passeig

Passeig Clinica Veterinaria Marina

Realment, el passeig és l’activitat que el gos més gaudeix de practicar amb la seva família humana.

La conducta de caminar, per buscar menjar, olorar i investigar el seu ambient és natural en el gos , per aixó un passeig per la montanya, interaccionant amb l’ambient, corrent i parant quan ho desitjant, ensumant tot tipus d’olors, és el que m`és s’assembla al que farien a la natura, i si a més ho comparteixen amb el seu grup social , que és la família humana amb qui conviuen, segur que sera la seva activitat preferida.

A més, com ja hem parlat, el passeig ésadequat per a totes les races, ja que és fàcil adaptar-lo a cada individu.

Runnig

Quan comencis a correr amb el teu gos, tingues en compte que no és el mateix el passeig diari que exercitar-se de forma activa, no pretenguis que el teu pelut et segueixi el ritme si tu ja estas entrenat.

Recorda portar aigua per ell i fer petites parades per que begui  i per controlar el seu benestar.

Running Clinica veterinaria marina

Procura correr per terra o gespa, si corres per l’asfalt, a l’estiu pot arribar als setenta graus quan li dona el sol, i tu portes sabatilles, peró ell no.

Abans de sortir revisa bé les potes del teu company, i especialment els coixinets, si detectes alguna ferida o molestia, millor prevenir i deixar-lo a casa. Hi ha productes especials per protegir els coixinets, pregunta al teu veterinari.

Si us animeu i us agrada corre a tots dos, hi ha una especialitat esportiva anomenada canicross per correr per la montanya tots dos amb una corretja i arnes especial, que poder us pugui interessar.

Correr amb bicicleta o patí adaptat

Bici Clinica Veterinaria Marina

Per portar a correr el teu gos amb bici, ens serveixen les consideracions de l’apartat anterior, posant especial enfasis en els descansos, ja que a l’anar tu en bicicleta no et canses tan com ell que anirá corrent, i és especialment important evitar l’asfalt, ja que l’exercici és més intens i l’asfalt pot erosionar els coixinets, busca sempre camins de terra o gespa.

A més a més, per aquesta activitat és imprescindible utilitzar una barra i corretja especial per evitar que el gos es pugui creuar en el cami de la bicicleta i amb amortiguador per evitar estrebades.

Si us agrada aquesta activitat i voleu anar més lluny, hi ha una modalitat anomenada bikejoring, en el que el gos estira de la bicicleta de forma similar a les carreres de trineus, pero combinant amb el nostre pedaleig, aixó si cal equipament especial pel vostre pelut , un entrenament adequat i una bona dosis de precaució per evitar accidents.

Totalment desaconsellat

Per acabar l’article, voldria fer menció d’una moda perillosa que veiem al carrer, consistent en fer correr el gos amb patinets  o bicicletes electriques amb l’unic objectiu de cansar-los.

 • No és divertit pel gos, ja que no li aporta rés.
 • És perillos per l’animal, ja que es fa sense cap mena d’equipament, per l’asfalt i sense tenir en compte el benestar del gos.
 • No li permet olorar ni interaccionar amb l’ambient.
 • No comparteixis el moment d’exercici a l’exterior, no crea vincle amb l’humà.
 • A partir de 20 graus de temperatura ambient és fàcil en aquestes situacions provocar un cop de calor, ja que el gos entrara molt rapidament en exercici anaerobic, que tolera pitjor que un humá i que el pot portar rapidament a una fallada del seu sistema de termoregulació i al temut cop de calor.
 • Tot aixó ho podem aplicar també a la bicicleta tradicional utilitzada sense tenir en compte les precaucions descrites a l’apartat anterior.
patinet electric clinica veterinaria marina

Share this article

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

×

Demana una cita i ens posarem en contacte amb tu

Informació bàsica


 • 1. Responsable: Gemma Ulibarri
 • 2. Finalitat: Respondre la sol·licitud o consulta
 • 3. Destinataris: el teu consentiment
 • 4. Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades
 • 5. Info addicional: Política de privadesa