Alimentació a Clinica Veterinaria Marina

Com escollir la millor alimentació pel teu pelut (1ª part)

agost 28, 2021 - by gemma - in Sense categoria

No Comments

Tots sabem que una alimentació correcta i equilibrada és la base d’una bona salut, tan per les persones com per tot els essers vius, per aixó ens sembla molt important parlar de com ha de ser la dieta dels nostres companys de quatre potes per poder donar-lis una qualitat de vida i salut óptimes.

Primer de tot entendre, que al menjar ( tan humans, com gossos i gats) obtenim dels aliments, nutrients i energia per a que l’organisme funcioni correctament.

Els ingredients que es fan servir a l’alimentació, contenen els nutrients: proteïnes, vitamines, minerals, greixos… que el cos necessita, i li proporcionen energia per funcionar correctament. Aquests ingredients han d’estar combinats de forma correcta per proporcionar tots els nutrients en la proporció adequada per cada espècie animal.

Cada espècie animal té unes necessitats en nutrients essencials ( nutrients que no pot sintetitzar en el seu organisme, i s’han d’aportar a la dieta) característiques, per aixó és tan important que l’aliment que li proporcionem al nostre pelut estigui correctament formulat per ell@

Aliments complerts i complementaris

Un aliment complert és el que conté les quantitats idonées de tots els nutrients essencials, i l’energia necessaria per a que el gos o el gat que la consumeixi no tingui cap carència i el seu organisme funcioni correctament. Peró aqueste necesitats varien segons la fase de la vida en que estigui el gos o gat,així un aliment adequat perun adult no ho será per un cadell  que estigui en creixement, o per un animal senior que porta una vida més trànquila i tindra unes necessitats especials.

Per tan quan parlem d’un aliment complert, será complert per la situació específica que definim, cadell, adult, senior, … Un aliment complert per un gat senior, noserá adequat per un gat cadell per exemple.

En canvi, els aliments complementaris, són aquells que no contenen tots els nutrients necessaris per l’animal, i que si els fem servir com a font única d’alimentació, a la llarga ens provocaran caréncies i problemes de salut.

Dintre d’aquests aliments complementaris incluïm snacks, premis, llaunes suplementaries, peró també els ingredients del menjar humá que donem com extres, pa, fruita, pernil formatge.. que sovint fem servir com a premis.

Aquesta diferenciació és molt important ja que tots els aliments comercialitzats a la Unió Europea com a alimentació per gos i gat, están obligats per la FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) a posar a l’envás si l’aliment és complert o complementari per que l’usuari estigui informat, així com a quina especie animal va dirigit.

És molt important assegurar-se que el gos o gat s’alimenta amb un aliment complert adaptat a les seves necessitats i que els aliments complementaris només es donen com a extra, sense superar el 10% de la racció diaria, per evitar desequilibris a la dieta, que puguin comportar carencies nutricionals, toxicitat, sobrepés i obessitat.

En el proper article us parlarem dels diferents tipus de menjar que hi ha al mercat, i aventatges i inconvenients de cadascún.

No deixeu de seguir-nos.

Share this article

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

×

Demana una cita i ens posarem en contacte amb tu

Informació bàsica


  • 1. Responsable: Gemma Ulibarri
  • 2. Finalitat: Respondre la sol·licitud o consulta
  • 3. Destinataris: el teu consentiment
  • 4. Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades
  • 5. Info addicional: Política de privadesa