Que passa si el meu gos beu aigua del mar?

agost 02, 2020 - by gemma - in Consells de la clínica

No Comments

Durant l’estiu, a tots ens agrada gaudir d’un dia de platja , i si és possible, que el nostre gos ens acompanyi, ja que a la majoria, els hi agrada molt correr per la sorra i banyar-se en el mar.

Peró cal tenir algunes precaucions, un dels problemes principals és que puguin beure aigua del mar, no passará rés si només fan una llepada, peró els nostres companys, quan tenen sed, no dubten a beure de tolls, rius o en aquest cas, aigua de mar, i aquesta última, per les seves característiques, els hi pot provocar una intoxicació.

L’aigua de mar, per un cantó, pot portar molts bacteris i toxines, peró a més, la seva concentració en sodi i clor, és molt més alta que la de l’aigua potable, el que pot provocar una intoxicació per sodi, tan en el gos, com als humans i a la majoria d’animals terrestres.

L’intoxicació per aigua salada pot ser més o menys greu segons la quantitat que en beguin, el gos es beu l’aigua per hidratar-se peró es produeix l’efecte contrari, ja que els primers simptomes són vómits i/o diarrea que el deshidratant encara més.

Els principals simptomes d’intoxicació per aigua de mar són els segúents:

 1. Diarrees molt líquides i avegades explosives
 2. Vómits
 3. Deshidratació generalitzada
 4. Mareig
 5. Nerviosisme, inquietut.
 6. Apatia i debilitat

Poden arribar a morir per un procés de deshidratació aguda en casos extrems.

Que hem de fer si el nostre gos ha begut aigua de mar?

Primer de tot, valorar la situació i tenir calma i sentit comú. Si ha begut poca quantitat, i principalment el que té és diarrea, el portarem a un lloc fresc, i a l’ombra i li oferirem aigua dolça, en petites quantitats i sovint, per rehidratar-lo. En casos més greus, en que el vostre pelut presenti vómits, mareig i apátia acudiu rápidament al veterinari més proper, ja que pot esta compromesa la vida del pacient.

Com a prevenció, sempre que aneu a la platja amb el vostre company porteu aigua dolça i crideu-lo de tant en tant i oferiu-li per evitar que es begui l’aigua salada en la mesura del possible, i de passada estigueu atents per evitar ingesta de sorra, i dels temuts hams dels pescadors, que són problemes que veiem també tot sovint a la clínica.

Curiositat felina

A diferència dels gossos i dels humans, els gats, tenen ronyons que poden filtrar la sal marina i aprofitar l’aigua salada per rehidratar-se.

Encara que normalment,els gats, igual que tots els animals, prefereixen l’aigua dolça. Tot i així, quan aquesta no és suficient, poden utilitzar aigua salada per mantenir l’equilibri hidric.

 

Share this article

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

×

Demana una cita i ens posarem en contacte amb tu

Informació bàsica


 • 1. Responsable: Gemma Ulibarri
 • 2. Finalitat: Respondre la sol·licitud o consulta
 • 3. Destinataris: el teu consentiment
 • 4. Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades
 • 5. Info addicional: Política de privadesa